Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danmark: Stor skörd men problem med kvalitet

Skörden av ekologisk spannmål har varit besvärlig i Danmark, framförallt på Jylland. I Danmark började det regna den 19 augusti och efter det har det regnat cirka 300 mm. På Själland och i de nordöstra delarna av landet hann man skörda mycket av spannmålen till toppkvalitet innan regnen, men inte på Jylland.
- Jag bedömer att över hälften av grödorna inte skördades innan regnen började komma på Jylland. Efter det havererade brödvetekvaliteten och det gör nu att vi har brist på bra ekologiskt brödvete i Danmark, säger Jesper Fog, ekologisk dansk rådgivare på Landsföreningen.

Den sämre skörden av ekologiskt spannmål har medfört att priserna stigit på konsumtionsspannmål såsom brödvete, maltkorn och grynhavre, men även på åkerböna där en del av skörden har regnat bort.
- Just nu sälj ekologiskt brödvete, maltkorn och grynhavre för drygt 3,40 kronor per kilo och åkerböna för drygt 5 kronor per kilo som levereras till kund, säger Jesper Fog.

Det blöta vädret har också medfört att danska lantbrukare inte har kommit ut och kunnat så vare sig höstvete, höstraps, höstkorn eller råg i normal omfattning.
- Det regnar idag också och just nu är det så blött så jag har svårt att se att vi skulle kunna så något mer höstvete i Danmark i år. Det gör ju att det troligtvis kommer att behövas köpa in ekologiskt höstvete i nästa år också, säger Jesper Fog.

Text: Olle Ryegård

2019-12-05