Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ny unik kamera på den engelska Garfordhackan

Att kunna hacka en gröda, även när fältet har en stor ogräsförekomst har länge varit ett stort problem för många lantbrukare. Men nu finns den här, en kamera som kan leta ut raderna genom att sortera på färg, och en hacka som kan hacka på mindre än en centimeters noggrannhet.

Den nya kameran och styrsystemet släpptes från Graford för drygt ett år sedan. Nu rullar det över tio Garfordhackor med det nya kamerasystemet från Garford och återförsäljaren Dataväxt är mycket nöjda med resultatet. Det speciella är att man har kunnat köra i grödor som varit jämt täckta med ogräs och kameran har ändå kunnat läsa och följa raderna i det flesta fall.

- Det unika med den nya kameran kan urskilja nyanser av grönt. Det gör att det är lättare för kameran att följa raderna med huvudgröda även om det är mycket ogräs. Här hade vi fler begränsningar förut och det nya systemet möjliggör att man kan köra i grödor med mycket ogräs som tidigare vore en omöjlighet. Roligt att kunna leverera lite bondenytta, säger Håkan Brolin, ansvarig för försäljningen på Garfordhackor på Dataväxt.

För att få kameran att fungera måste man innan körning kalibrera in huvudgrödans färg, så kameran vet vad han skall följa. Ju större färgskillnader ju lättare är det att få hackan att gå rätt.

Även noggrannheten med att kunna köra nära raderna har förbättrats. - Vi kan hacka med en noggrannhet på 8 mm idag, vilket är några mm bättre än tidigare. Närmare än så vill vi ändå inte komma plantorna eftersom då är det risk att vi skadar plantornas rötter och därmed huvudgrödas utveckling. Det som nu sätter begränsningar i körhastighet är att man täcker plantorna med jord när man kör för fort om det är små, säger Håkan Brolin.

Gardfordhackorna säljs i storlekar på 4,6 och 8 meter men de kan även göras i sektioner upp till 12 meter, så att de anpassas till såmaskinen. - Jag rekommenderar alltid att man följer såmaskinens bredd vid val av hacka. Vill man öka kapaciteten på hackningen kan man därför bygga ut moduler så att det stämmer med såmaskinens bredd. Det fungerar bra, säger Håkan Brolin.

Text:Olle Ryegård

2019-12-04