Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Pengar till marknadsinformation och benchmarking i offentlig sektor


Ekomatcentrum har under många år arbetat med statistik för de ekologiska inköpen i offentlig sektor. Man har även arbetat för att lyfta de ekologiska inköpen inom samma område genom att bland annat dela ut utmärkelser till de aktörer som har högst ekoandel. Genom det statliga stöd man nu fått kan statistikbevakningen säkerställas och arbetet med att gynna ekologisk i offentlig sektor fortsätta även nästa år.

– Vi kan nu fortsätta att lyfta eldsjälarna i de offentliga köken. Bland annat i Lilla Ekomatsligan, där priserna delas ut på NOFF (Nordic Organic Food Fair). Vi har också försökt få till fler lokala ligor, men det har varit trögt. Åtstramningarna i offentlig sektor märks tydligt. Trots detta så fortsätter ändå de ekologiska inköpen till de offentliga måltiderna att öka, med några procent under första halvåret 2019, säger Eva Fröman, Ekomatcentrum.

Vinnare i 2018 års Lilla Ekomatsliga var Bys Ansvarsområde och Reveljens Förskola båda i Lunds kommun, med hela 98 procents andel ekologiska inköp. Vinnaren för 2019 offentliggörs på NOFF den 14 november.

Projektet är ett av de 36 projekt som Jordbruksverket i tre utlysningar 2018 och 2019 beviljat pengar för, i syfte att främja produktionen och konsumtionen av ekologiska livsmedel. Detta är en del av handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin, ett uppdrag av regeringen. Totalt kommer cirka 50 miljoner kronor att ha betalats ut till olika ekoprojekt år 2020.

2019-11-04