Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiska Lantbrukarna: Försäljningsminskningen stannar av


Föreningen Ekologiska Lantbrukarna genomför svenskt ekoindex, som mäter den ekologiska försäljningen i detaljhandeln per kvartal. Mätningen genomförs enbart på de ekologiska livsmedel som kan produceras i Sverige. Frukt och grönt är inte inräknat i statistiken.

Under andra kvartalet, april-juni 2019, minskade försäljningen med 1,2 procent jämfört med samma period under 2018. Därmed fortsätter trenden från slutet av 2018 och början av 2019. Minskningen är mindre än tidigare. De tre föregående kvartalen minskade försäljningen med mellan 3,5 och 3,9 procent per kvartal. Om detta betyder att trenden håller på att vända är för tidigt att säga, enligt Ekologiska Lantbrukarna.

Uppdelat på olika kategorier kan man se att under andra kvartalet ökade försäljningsvärdet för ekologiska mjöl- och grynprodukter, ägg, får- och lammkött och färsk kyckling. Samtidigt minskade det för mejeriprodukter, nötkött och griskött.

Läs mer om undersökningen här>>


2019-10-07