Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Offentliga verksamheter lär mer om svenska ekobaljväxter


Refarm Linné driver ett projekt med en grundkurs, teori+matlagning, som är en heldag för måltidspersonal. Tanken är att man ska lära sig mer om ekologiska råvaror i det offentliga köket. I kursen har man bland annat en dialog om vad personalen har för uppfattning om ekologiskt, både positivt och negativt.

Jens Vikingsson

- De negativa föreställningarna är att ekologiskt har kortare datum, dålig tillgång året runt samt att antalet körda kilometer skulle öka med mer ekologiskt på menyn. Datumproblematiken hanteras med bättre planering, anledningen till den kortare hållbarheten är av bekämpningsmedel, vilket de flesta då brukar acceptera. En konventionell och ekologisk tomat har ofta åkt lika långt, men ekotomaten har inte belastningen av bekämpningsmedel och konstgödsel i bagaget. Vi har också testat mycket matlagning av svenskt ekoprotein, som gråärt och bruna bönor, som kan ersätta en hel del importerade livsmedel till köken, säger Jens Vikingsson, verksamhetsledare hos Refarm Linné.

Jordbruksverket har i tre utlysningar 2018 och 2019 beviljat pengar för 36 projekt, i syfte att främja produktionen och konsumtionen av ekologiska livsmedel. Detta är en del av handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin, ett uppdrag av regeringen. Totalt kommer cirka 50 miljoner kronor att ha betalats ut till olika ekoprojekt år 2020. Teori+matlagning är ett av projekten som beviljats medel.

2019-09-02