Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

10 års fängelse för största ekosvindeln någonsin i USA


Fyra män har fått sin dom och en femte väntar på sitt straff i den största ekosvindeln någonsin i USA. De fem lantbrukarna har sålt konventionell majs och spannmål som ekologisk. Manen som tros vara hjärnan bakom bedrägeriet blev dömd till 10 års fängelse medan de övriga straffen sträcker sig mellan 3 månader och 2 års fängelse.

- Tusentals kunder har betalt för produkter som de inte fick och betalt för produkter som de inte önskade. Detta har medfört en oöverskådlig skada i den tillit som det amerikanska folkethar för ekologiska produkter, sade domaren CJ Williams i samband med kungörelsen av domen, enligt nyhetsbyrån AP.

Rättegången hölls i delstaten Iowa. Bedrägeriet ska ha pågått mellan år 2010-2017 och nått kunder över hela USA. Domaren sade också att ”bedrägeriet har skadat andra ekologiska lantbrukare som hållit sig till reglerna och därmed utsatts för felaktig konkurrens”

Varor för 120 miljoner USD, svindlande 1 miljard SEK, beräknas ha sålts som ekologiska, fast de varit konventionella. Bedrägeriet har gått till så att en liten volym ekologisk vara blandats upp med konventionell och sedan sålts som certifierad ekospanmål, främst till djurfoder. Det har rört sig om ca 7-8 procent av USAs totala marknaden för ekomajs och soja.

Text:
Cecilia Ryegård
0046 708-152599

2019-08-28