Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danska ekogrispriset under press


Det är inte bara i Sverige de ekologiska grisproducenterna nu har svårt att få ut merbetalningen för det ekologiska grisköttet. Från Danmark kommer rapporter om att det ekologiska grispriset är under press. Detta från att det tyckts som att man kunnat sälja i stort sett allt ekogriskött de danska producenterna mäktat med att få fram.

- Det är inte någon hemlighet att noteringen på det ekologiska grisköttet nu är på en kritiskt låg nivå, och det är absolut inte alla leverantörer som kan tjäna pengar på den nuvarande avräkningen, säger Henrik Biilmann, vd på Friland, världens största producent av ekologiskt griskött i ett medlemsbrev som gick ut förra veckan.

Under vecka 34 sjönk avräkningspriset på ekogriskött med 0,43 SEK. Det betyder att avräkningspriset nu ligger på 8,64 SEK per kilo. Det konventionella priset ligger inte långt där ifrån, pådrivet av den stigande efterfrågan i Kina, där man dock inte lyckats hitta stor avsättning för det ekologiska grisköttet. Friland försöker nu hitta nya marknader för det ekologiska grisköttet.

Problem med att få ut det ekologiska mervärdet på grisköttet är dock inte enbart isolerat till Sverige och Danmark. I Danmark är det exportvolymerna som är svåra att sälja och därför drar ner priset, medan den ekologiska Frilandsgrisen, som säljs på hemmamarknaden, däremot fortsätter att gå bra.

- Tittar vi ut i Europa är det ett överskott av ekologiskt griskött på marknaden. Det gäller inte alla detaljer, men det gäller de detaljer som vi exporterar och normalt tjänar bra med pengar på. Det är framför allt skinka och de övre delarna av bakpartiet som vi har svårt att hitta avsättning för. Vi jobbar därför nu hårt med att hitta nya kunder och vi försöker även hitta helt nya marknader, skriver Henrik Biilmann.

Läget ser dock ljusare ut när det gäller ekologiskt nötkött.

- Här är det god balans och vi säljer de volymer som kommer in. Här är till och med förhoppningen att vi får in mer ekologiskt nötkött framöver och att vi får in den sedvanliga slaktökningen som brukar komma så här års, menar Henrik.

Text och bild:
Cecilia Ryegård
cecilia@agroide.se
0046 708-1525992019-08-26