Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Eko dubbelt så dyrt på CypernEfter snart två decenniers reglering av ekomarknaden i Cypern så går utvecklingen av den samma fortfarande trögt. Till stor del beror det säkerligen på det höga priset. Cypern utmärker sig mot övriga EU när det gäller prisnivån på ekologiska produkter och ofta är priset 100 procent högre än motsvarande konventionell produkt. Snittet inom EU är 20-25 procent högre för ekoprodukter.

Cypern är ju som bekant för de flesta även Eus värsting när det gäller användning av antibiotika inom jordbruket och konverteringen till ekologisk produktion går trögt, även om den sakta ökar. Totalt är 4,5 procent av arealen i ekologisk produktion och antalet jordbruk har ökat från 45 2002 till 1300 år 2018. Mellan 2-5 procent av konsumenterna handlar regelbundet ekologiskt på Cypern.

- Det har skett en ökning för den ekologiska produktionen i vårt land. Det är en mer lönsam affär för lantbrukarna. Men inte bara därför, vi märker att de tror på vad de gör och det visas i deras resultat, säger George Kyrris, från Cyperns lantbruksdepartement till CyprusMail.

Text:
Cecilia Ryegård
0046 708-152599

2019-08-21