Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Earth Overshoot Day – så kan den skjutas framHär om dagen, den 29 juli, var det dags för Earth Overshoot day, dagen då jordens resurser egentligen är slut. Aldrig förut har den kommit så tidigt. På 20 år har datumet tidigarelagts med två månader. I dagsläget konsumerar mänskligheten 1,75 jordklot, och om alla levde som svenskarna så skulle det gå åt fyra jordklot. Att vi kan fortsätta leva vidare som vanligt ändå beror på att vi tär på jordens resurskapital, vilket kommer att påverka kommande generationer negativt, om inte ”skulden” återbetalas.

Om man lyckas flytta fram datumet för Earth Overshot day med fem dagar varje år så skulle mänsklighetens konsumtion vara i balans med jordens resurser år 2050. The Global Footprint Network, som även anger datumet för Earth Overshoot Day, har identifierat fem nyckelområden där ansträngningarna bör läggas för att vända trenden. Städer, energi, livsmedel, befolkning och planet. Till exempel skulle Earth Overshoot Day kunna flyttas fram med tre månader om CO2 utsläppen från fossila bränslen halverades.

Läs mer om vilka åtgärder som kan flytta fram Earth Overshot day, här>>

2019-08-02