Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Göteborg släpper målet om 100-procent ekokött


Göteborgs stad har sedan 20111 haft en politisk målsättning att 100 procent av det kött som  köps in till den offentliga verksamheten ska vara ekologiskt. Nu frångår man den målsättningen. Alliansen tog bort målet i budgeten för 2019. Målet har inte varit helt enkelt att efterleva. Enligt Göteborgs Stad har det inte funnits tillräckligt med svenskt ekologiskt kött utan man har periodvis fått köpa importerat ekologiskt kött, till exempel från Italien. Därför vänder man nu fokus till att köttet ska följa svensk djurskyddslagstiftning.

– Vi vet att utbudet av kött som är svenskt och ekologiskt inte räcker till i dagsläget. Istället för att behöva importera kött, så justerar vi målen och fokuserar på starkt djurskydd vilket gör att vi får mer svenskt kött till de kommunala köken, säger Naod Habtemichael, kommunalråd för Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Göteborgs Stad kommer dock fortsatt ha hög andel ekokött i inköpen. Enligt Naod Habtemichael tror man från centerpartiets sida att det kommer att vara positivt för miljön att man får mer konventionellt kött på menyn, istället för ekologiskt.

– Ekokött har mycket högre koldioxidutsläpp så vi hoppas genom det här att vi bidrar till att Göteborgs stads klimatavtryck minskas, säger Naod Habtemichael till SVT Nyheter Väst.

2019-08-01