Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Så mycket ekologiskt importeras till EU


Den europeiska kommissionen har sammanställt en rapport som ger en överblick över den importen av ekologiska livsmedel till EU. Rapporten är den första i sitt slag och en hel del skattningar, men är det närmaste man kan komma sanningen i dagsläget. Meningen är att underlaget skall förbättras över tid.

Totalt importeras 3,3 miljoner ton ekologiska livsmedel. Rapporten innehåller inte ett värde för volymen, utan anger enbart hur stor andel av det totala värdet som olika varugrupper utgör. Tropiska frukter, (färska och torkade, nötter och örter) är den största gruppen och utgör 27 procent av det totala värdet, därefter kaffe och te som utgör nästan 10 procent, därefter övrig frukt, ris, kakao, rapsfrö, rapskaka, fruktjuice och olivolja i fallande ordning. Peru, Kina och Turkiet är de länder som står för störst andel av EUs import.

Sett till volym så kommer vete på en fjärdeplats, spannmål (exkl. vete och ris) som kategori på en tredje plats och rapskaka på en andra plats, Tropiska frukter toppar även den listan.

2019-07-26