Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svensk ekoexport minskar med 200 miljoner


Den svenska exporten av ekologiska livsmedel och råvaror minskar med ca 200 miljoner under 2018/2019.

-Detta kan låta dramatiskt men har sin naturliga förklaring i att det helt enkelt inte finns råvara att exportera på grund av den extrema sommaren. De 200 miljonerna kommer främst från utebliven export av ekologisk spannmål, säger Cecilia Ryegård, som just nu sammanställer en rapport om tillgången på ekologisk råvara på uppdrag av Jordbruksverket.

Förhoppningen är att en normalskörd kan rätta till läget igen och att den svenska ekoexporten av spannmål inte bara kan återupptas utan till och med öka.

- Svensk ekologisk spannmål har ett väldigt högt förtroende på exportmarknaden. Svenska ekolantbrukare har hög trovärdighet och kan leverera god kvalitet. Dessutom ökar världsmarknaden. Det finns fortsatt goda möjligheter att utveckla den här affären, säger Göran Karlsson, ansvarig för ekologisk spannmål hos Lantmännen.

2019-02-08