Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Normalskörd av ekospannmål i England


Årets skörd av ekologisk spannmål i England bedöms som normal. Höstvetet har avkastat bättre och vårgrödorna sämre än normalt. Åkerböna var årets sämsta gröda och denna gröda har många engelska lantbrukare totalt misslyckats med.

-    Priserna för importerat fodervete i England har under hösten legat på 320 euro per ton vilket motsvarar cirka 3,30 kr per kilo. Däremot har priserna på maltkorn och grynhavre varit betydligt högre, cirka 4,50 kr per kilo, och här märks en rejäl brist, säger Andrew Trump, verksamhetsledare på Organic Arable.

Eftersom det finns mycket ekologiska djur i England så har man ett årligt underskott av ekologisk spannmål. Denna säsong räknar engelsmännen med att importera cirka 300 000 ton, främst till foderindustrin.

-    Importen av ekologisk spannmål och majs sker främst från Östländerna Ukraina, Ryssland, Rumänien och Baltikum och importen sker direkt av foderfirmorna, inte av oss, säger Andrew Trump.

Marknaden för ekologiska produkter fortsätter att växa i England. För några månader sedan presenterade Soil Accosiation nya försäljningssiffror som visade att den ekologiska livsmedelsmarknanden för tillfället växer med cirka 5-6 procent i England.

-    Jag tycker att det märks att ekologisk är på gång igen. Det är en mer stabil uppgång nu än det var vid förra uppgången. Ekologiskt känns mer etablerat nu, säger Andrew Trump.

2018-12-12