Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Hälften av konsumenterna vill ha nitritfri julskinkaBara någon futtig procent av alla julskinkor som säljs är KRAV-märkta. Fler är i omlopp i handeln, men då med nitrit och därmed får de bara märkas med den EU-ekologiska certifieringen eftersom nitrit inte är tillåtet inom KRAV-certifieringen. Nitrit används för att ge charkprodukter en rosaaktig färg och med förevändningen att det även ger en längre hållbarhet. Samtidigt finns det studier som pekar på samband mellan nitrit och förekomsten av cancer.


Lagom till jul har KRAV genomfört en konsumentundersökning bland 1000 konsumenter. Den visar att 48 procent skulle vilja köpa sin julskinka utan nitrit. 29 procent svarade att det inte spelar någon roll medan bara 23 procent svara att de vill ha en nitritskinka.

–  KRAV arbetar hårt för att få ut mer nitritfria produkter på marknaden, för att få ut mer av mervärdet i KRAV-certifieringen, och då är detta väldigt bra statistik att ha i ryggen . Det har varit svårt att få förädlingsföretag och handel att våga satsa på nitritfritt eftersom man tror att konsumenter kommer rata produkterna på grund av den gråaktiga färgen, undersökningen visar att så inte skulle vara fallet. Dessutom har KRAV-märkta grisar stora fördelar i djurvälfärd jämfört med både andra ekologiska och vanliga konventionella, säger Kjell Sjödahl Svensson, Affärsområdeschef Lantbruk på KRAV.

2018-12-10