Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svensk Ekoexport ökade med 51 miljoner

Den svenska exporten av ekologiska livsmedel ökade med 51 miljoner under 2017. Totalt uppskattas värdet till ca 1,2 miljarder kronor och värdet ökade med ca 4 procent mellan år 2016 och 2017. Detta visar en nyligen släppt rapport från Macklean på uppdrag av Organic Sweden.

- Det mesta av exporten går till våra grannländer i norden, Tyskland och övriga Europa. Den största produkt Sverige exporterar är kaffe, som förädlas här och sedan säljs vidare. Men bär, sylt, spannmål, bröd och dryck  har störst exportvärde, säger Charlotte bladh Andrée, Organic Sweden.

I Sverige finns ingen sammanfattande officiell statistik. Undersökningen är kvalitativ och baseras på intervjuer av 34 företag. Totalt värderas svensk livsmedelsexport till ca 50 miljarder kronor, och de ökade med 7 procent.

- Vi ser att företag som redan exporterar står för ökningen, snarare än att det tillkommer nya. Det finns en stor outnyttjad potential i svensk ekoexport, säger Charlotte.

2018-12-04