Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Shanghais regering undersökte möjligheter för svensk ekoexport


Nyligen besöktes Sverige och Stockholm/Uppsala av en delegation från Shanghais regering för att undersöka möjligheterna och etablera kontakt för export av ekologiska livsmedel  till landet. Shanghai, som är en del av Kina men med egna, enklare regler för import än Kina, har en marknad på 26 miljoner människor.

- Vi är här därför att det behövs betydligt mer ekologiska livsmedel på marknaden i Shanghai. Allt fler konsumenter är intresserade av att äta hälsosamt och även av livsmedel som är producerade på ett bra sätt ur miljösynpunkt, säger en av deltagarna från den sex personer stora gruppen.

Det var företaget Moreganic som organiserat besöket.

- Vi träffade delar av gruppen på en mässa i Asien och passade på att bjuda över dem hit. Vi jobbar med att få den svenska ekoexportaffären att komma igång på riktigt och då tror vi att detta kan vara en väldigt intressant marknad för svensk företag att verka på, säger Helena Wistrand, Moreganic.

Deltagarna besökte bland annat Kiwa, Paradiset och olika detaljhandelsbutiker.  Besökarna tyckte det var intressant att jämföra priserna med hemlandets. I Shanghai kostar en liter vanlig konventionell mjölk ca 10 svenska kronor, en ekologisk ca 40 kronor.

- Det finns stora möjligheter för svenska ekoföretag i Shanghai. Vi har väldigt liten inhemsk ekoproduktion. Vi är intresserade av alla typer av produkter, men kanske framför allt barnmat. Priset spelar liten roll – det är kvaliteten som är det viktiga.

2018-12-03