Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dansk studie om frukt & grönt: bekämpningsmedelsrester i mer än hälften


I Danmark har motsvarande danska Livsmedelsverket just släppt en rapport som visar att i 71 procent av den konventionella frukten och 42 procent av de konventionella grönsakerna finns rester av bekämpningsmedel.

Danska livsmedelsverket tog 1 128 stickprov på frukt och grönt under 2017. De danska produkterna hade en bekämpningsmedelsförekomst på 48 procent, medan den i prover från övriga EU-länder och länder utanför EU låg på 76 respektive 73 procent. I de 176 stickprov som genomfördes på ekologiska produkter fann man bekämpningsmedelsrester i 3, vilket betyder i 1,7 procent av proverna. I samtliga fall rörde det sig om produkter från Italien, inget fusk misstänks dock, utan troligen kontaminering.

Enligt den danska artikeln finns det forskningsresultat som tyder på ett samband mellan vissa bekämpningsmedel som används inom jordbruket i Danmark och utveckling av leukemi hos barn.  Nyligen framställdes också en fransk studie som indikerar att det finns ett samband mellan ekologisk kost och låg förekomst av cancer.

Enligt Organic Denmark kan man halvera sitt intag av bekämpningsmedel genom att välja ekologiskt när man köper äpplen, vetemjöl, päron, tomater och vindruvor.

Följ länken>> för att komma till artikeln och hitta forskningsrapporterna

2018-11-23