Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nordisk råvara: Halv skörd av baljväxter


Efterfrågan på växtbaserade proteinkällor är just nu rekordhög och branschen saknar svensk råvara, men torkan i år har gjort att skörden bara blivit knapp halv för Nordisk råvaras odlare.

Nordisk råvara har ett trettiotal odlare anslutna till sig i Sverige och torkan har drabbat deras råvaruproduktionen ordentligt.

-    Det är verkligen inget toppenår för oss eller våra odlare. Våra odlare har fått knapp halv skörd och de slår hårt mot både odlare och oss. Vi har en stor efterfrågan på våra produkter och vi saknar nu råvara att förädla, säger grundaren och ägaren Gunnar Backman.

Kvaliteten är god men volymen är på tok för liten.
-    Linser är den gröda som tålt torkan bäst och åkerböna sämst. Ärtorna ligger mitt emellan och hade planerat vår försäljning på den dubbla volymen, säger Gunnar Backman.

Vego-trenden växer sig snabbt starkare i Sverige vilket man nu kan se i de flesta detaljhandelsföretags marknadsföring och även i butikerna. Vego-kampanjer går nu att följa på både Coop och Willys.

-    Vi har mycket hög efterfrågan på våra produkter och vi skulle lätt ha kunnat sälja en normalskörd från våra odlare. Vi märker hur efterfrågan kontinuerligt stiger på växtbaserade protein. Den vegetariska trenden är växande i alla sektorer, säger Gunnar Backman.

Ett projekt som Nordisk Råvara bland annat driver är ekologisk odling av matlupiner. Det är en baljväxt som kan användas till en mängd olika livsmedel.

-    Det har saknats en inhemskt odlad, vegansk proteinkälla. I Sverige importerar vi mängder av sojabönor till olika ändamål för just proteinets skull. Lupin har lika hög proteinhalt som soja och är utmärkt att odla på sådan svensk odlings¬mark som vanligtvis anses vara mindre bördig, säger Gunnar Backman.

Nordisk råvara startades 2016 av Gunnar Backman och Tomas Erlandsson och idag har man ett trettiotal odlare anslutna till sig i Sverige.

2018-11-06