Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt minskar 1 procent på ICA


Det går tungt för det miljömärkta och ekologiska sortimentet på ICA just nu. Sammantaget minskar hela kategorin miljömärkt/etiskt med 3 procent (där tex Svanen och Fairtrade ingår), medan ekologiskt minskar 1 procent.

Det är första perioden sedan mätningarna startade som ekoförsäljningen har en negativ utveckling hos marknadsledaren ICA. Redan förra rapporten, efter ett halvårs försäljning visade på att det inte gick bra för kategorin miljömärkt, dit ekologiskt räkas. Kategorin minskade totalt sett, men ekologiskt visade ändå då på en liten ökning.

Enligt ICAs analys är det det ökande intresset för svenska och närproducerade livsmedel som drar ner försäljningen för ekologiskt, samt sommarens grillförbud. Kategorin frukt och grönt visar dock fortfarande på en positiv utveckling för ekologiskt.


2018-11-01