Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

De är nominerade till Ekogalan 2018!


Nu är de nominerade företagen och personerna till Ekogalan 2018 utsedda. Vinnaren i respektive kategori offentliggörs på Ekogalan den 25 januari under Ekologiska Branschdagen 25 januari.

Årets Omläggare (KRAV)

Håkan Dalemo, Ringsåsen, Götene
spannmålsproduktion, 200 ha, hela gården i omläggning
"Håkan har redan under sitt första odlingsår fått fram fina ekogrödor och ekoproduktionen har kommit att ligga honom allt varmare om hjärtat, det ryktas nu att gårdens spruta är till salu. Håkan har med sitt spjuveraktiga sätt en förmåga att inspirera andra i det han gör och är redan en god ambassadör för KRAV"

Hanna, Håkan och Niklas Hermansson, Havor Gård, Havdhem, Gotland
grisproduktion,
"Den första KRAV-certifierade grisgården på Gotland. Harvor gård hade redan ett framgångsrikt konventionellt koncept under eget varumärke. Att ändå våga satsa på KRAV-certifiering kräver stort mod. Det har inneburit en stor omstrukturering och ombyggnation av gården. Gården ligger också bakom den första KRAV-märkta julskinkan som finns listad hos de stora kedjorna"

Lowa Göransdotter, Victor Lundbäck, Lundbäcks Lantbruk, Påläng, Kalix
mjölkproduktion
300 ha spannmål, 80 ha bete, 270 mjölkkor
"Smålänningarna tog det modiga beslutet att i avfolkningsbygd  där många överger lantbruket överta släktgården och samtidigt satsa på ekologisk produktion. Det betydde investeringar i nya byggnader och en ökning från 40 mjölkkor och samtidigt en satsning på nötkött."

Årets Garant Ekostjärna, Axfood
Svenskt Butikskött
"Sveriges största leverantör av KRAV-kött och en drivande kraft för utvecklingen av marknaden för KRAV-kött Genom nära samarbete med producenter och marknad har man utvecklat branschen som få andra. Genom att noga följa varje steg i värdekedjan- från uppfödning och foderval till slakt och styckning och mörning har svenskt butikskött blivit en tongivande aktör för att lyfta ursprung och kvalité genom certifierad produktion."

Mälarchark
"Ett familjeföretag grundat 1933 med en lång tradition inom kvalitetstillverkning av charkuterier, såväl konventionella som ekologiska. Mälarchark använder enbart 100 procent svensk råvara, gärna från närliggande producenter.Företaget var tidigt ute med ekologisk korv och använder till största delen KRAV-godkänd råvara. Mälarchark har ett medvetet miljötänk genom hela produktionskedjan. Ekologisk Prinskorv och Lammkorv är två prisbelönta produkter från företaget."Årets Ekobutik (Odlarlaget)
Coop Sisjön, Askim: "För en satsning utöver det vanliga för att få konsumenterna att välja ekologiska och svenska frukter och grönsaker."

Mathem, internethandel: "För att ständigt jobba med att utveckla det ekologiska sortimentet och göra svenska, ekologiska frukter och grönsaker lättillgängliga för konsumenten."

ICA Stop, Täby: "För att aktivt arbeta med hållbarhet och ekologi i alla led för att framhäva svenska ekologiska frukter och grönsaker för konsumenten"

2017-12-06