Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Amazon köpte Whole Foods och dumpade priserna


En storaffär i finansvärlden och  inom ekosektorn har genomförts. Det är E-handelsjätten Amazon som sedan den 28 augusti förvärvat den amerikanska butikskedjan Whole Foods, med 460 butiker. Whoole Foods har profilerat sig med ett sortiment huvudsakligen bestående av ekologiska och naturliga livsmedel. 120 miljarder SEK var  priset för kedjan.

Amazons första drag har varit en rejäl prissänkning så gott som rakt över sortimentet. Prissänkningar upp emot 40 procent på vissa produkter rapporteras och att detta kan komma att överbelasta hela tillförselkedjan.  Amazons ledning har aviserat att dess mål är ”att alla ska ha råd att köpa högkvalitativa, naturliga och ekologiska livsmedel” i butikerna pyntas nu hyllorna med orangea skyltar med det gamla priset och Amzon+Whole Foods, det gamla priset, samt ”More to come”. Ett exempel är ekologiska äpplen som prissänktes från $3.49 för ett pound (ca 0,5 kg) till $1.99 per pound. Ekologisk kyckling sjönk till  $9.99 styck från $13.99.

Marknadsexperten marketplace.org tror att Amazon räknar med att klara prissänkningen genom att man nu satsar mycket mer på produkter i det egna varumärket och att man”The Whole Foods 365” kommer att  exponera varorna för millioner av konsumenter so är en helt ny kundgrupp som inte handlat ekologiskt i någon stor utsträckning tidigare. Enligt marknadsexperterna kan likväl den ökade försäljning som Amazons drag beräknas leda till sätta stor press på råvarumarknaden när det blir slagsmål om den knappa råvarutillgången

Det hart spekulerats en hel del i varför Amazon har lagt budet. Många tror att det för Amazon handlar sig om att köpa sig en position inom livsmedelsbranschen en plattform med kunnande. Att det blir en butikskedja med en ekologisk profil är mer underordnat än att det handlar om mervärdeslivsmedel, detta enligt bedömare på Wall Street. Att Amazon jobbar för att stärka sina möjligheter inom E-handel med livsmedel är välkänt. Däremot har man i den nuvarande organisationen inte kunnande om branschen och det är det man vill köpa sig. Whole Foods är också en av få landstäckande butikskedjor i USA, om än mycket mindre än till exempel Wall Mart, som skulle vara en för stor investering för även en jätte som Amazon.

När affären offentliggjordes höjdes Amazons aktier på börsen med 3 procent, Whole Foods aktie steg med 25 procent, detta samtidigt som Wall Marts aktier sjönk med 7 procent.

Källa: Organicmarket.info

2017-09-04