Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Amazon ger bud på Whole Foods


En storaffär i finansvärlden och  inom ekosektorn är på väg att genomföras. Det är E-handelsjätten Amazon som lagt ett bud på den amerikanska butikskedjan Whole Foods, med 460 butiker som profilerat sig med ett sortiment huvudsakligen bestående av ekologiska och naturliga livsmedel. 120 miljarder SEK är budet för kedjan.

Det hart spekulerats en hel del i varför Amazon har lagt budet. Många tror att det för Amazon handlar sig om att köpa sig en position inom livsmedelsbranschen en plattform med kunnande. Att det blir en butikskedja med en ekologisk profil är mer underordnat än att det handlar om mervärdeslivsmedel, detta enligt bedömare på Wall Street. Att Amazon jobbar för att stärka sina möjligheter inom E-handel med livsmedel är välkänt. Däremot har man i den nuvarande organisationen inte kunnande om branschen och det är det man vill köpa sig. Whole Foods är också en av få landstäckande butikskedjor i USA, om än mycket mindre än till exempel Wall Mart, som skulle vara en för stor investering för även en jätte som Amazon.

När den troliga affären offentliggjordes höjde det Amazons aktier på börsen med 3 procent, Whole Foods aktie steg med 25 procent, detta samtidigt som Wall Marts aktier sjönk med 7 procent.

2017-08-18