Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Coops Ekoeffekt på danska: 5 familjer minskade bekämpningsmedelshalten med ekokost


Du kanske kommer ihåg Coops test, Ekoeffekten, där man lät en familj gå över till ekologisk kost under en period för att sedan mäta halterna av bekämpningsmedel i urinen och jämfört dem med halterna innan testet. I Ekoeffekten blev en stor viral succé och har i dagsläget 49* miljoner visningar på youtube och förutom svenska även översatt till tyska, franska, spanska, kinesiska - och baskiska.

Nu har även ett liknande test gjorts i Danmark, av motsvarande danska Naturskyddsföreningen. den här gången deltog fem familjer som i huvudsak åt konventionella livsmedel innan testet. I 51 procent av urinproverna fanns rester av bekämpningsmedel, innan eko-perioden inleddes.

Se den danska filmen här>>
Ekoeffekten, här>>


Efter 14 dagars konsumtion av enbart ekologiska livsmedel visade nya urinprover att andelen tester med bekämpningsmedelsrester minskat till 23 procent, en dryg halvering alltså. Koncentrationen av bekämpningsmedel hade också reducerats betydligt, enligt analysföretaget som analyserat proverna.

Det är särskilt glyphosat (återfinns ibland annat Round Up) och chlorpyrifos som man hittar höga halter av hos testpersonerna. Insektsgiftet Chlorpyrifos, fanns i urinen hos 14 av de 16 deltagande testpersonerna före försöket. Medlet är inte godkänt för användning i Danmark, men återfinns i importerad frukt och grönsaker.

- Vi hittade markant färre prover med bekämpningsmedelsrester efter 14 dagar med ekologisk kost. Andelen analyser där vissa specifika bekämpningsmedel låg över genomsnittet för befolkningen innan testet föll också från 32 till 9 stycken, säger Susanne Nørmark, vd för Trealiv, som genomfört analyserna.

Urinen har testats för Neonicotinoider, TTCA, glyphosat, chlorpyrifos och pyrethroider (CI2CA och m-PBA), som ofta återfinns i frukt och grönsaker samt spannmålsbaserade produkter som mjöl, bröd och pasta.

- Vi vet att de ämnen som man hittade i testerna har en negativ inverkan på hälsan. Det är förebyggande för hälsotillståndet att välja livsmedel som inte besprutats. Om du har en hög nivå av bekämpningsmedel i kroppen är det en större riskfaktor att bli sjuk av dem, eller att ett foster skadas, säger Lisbeth E. Knudsen, professor i folkhälsovetenskap på Köpenhamns Universitet.

-Det kan vara lite svårt att lägga om sin kost till 100 procent ekologiskt. Men undersökningen visar att om man så bara byter ut de 10 vanligaste livsmedel som danskarna köper, till exempel spannmålsprodukter, äpplen och vindruvor, så reducerar man förekomsten av bekämpningsmedel med 75 procent i urinen, säger Susanne Nørmark.

*Spridningen är troligen betydligt större än så eftersom många redaktioner har egna spelare och den även visats på nationell TV i tex Tyskland

2017-05-11