Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

REKO tar KRAV-kycklingproduktionen steget längre

-Nu även kläcks kycklingarna som KRAV


 

Efter drygt ett år på marknaden så satsar REKO på att skruva upp KRAV-kycklingproduktionen i en nivå snäppet högre än  KRAV:s regler. Hittills har de kycklingar som använts i produktionen varit konventionellt uppfödda, fram tills de flyttat till KRAV-produktionen. Men från  och med 27 april kommer det att finnas kycklingar i butikerna uppfödda enligt KRAV-s regler från första levnadsdag och ättlingar till KRAV-godkända föräldrar. Det ligger i REKO:s målsättning att driva den ekologiska utvecklingen längre än KRAV:s regelbok.

- Kycklingindustrin är en av de mest industrialiserade i världen med hårt framavlade djur som följd. Det borde vara självklart att ställa krav även på föräldradjurens livsvillkor för att få kalla varorna ekologiska. Precis som man gör i annan ekologisk köttproduktion, säger Sebastian Holm, VD på Reko.

På Rekos gårdar äter inte bara kycklingarna utan även tuppar och hönor ekologiskt och KRAV-godkänt foder som framställts utan kemiska bekämpningsmedel eller användning av konstgödsel. Precis som kycklingarna får de också leva ett naturligt hönsliv; med vistelse utomhus och med mer utrymme innomhus.

Hos KRAV välkomnar man initiativet:
- KRAV-certifieringen ställer tuffa krav på aspekter som djuromsorg, miljö, socialt ansvar och klimatpåverkan. Det är väldigt glädjande att Reko vill gå ännu längre och driva utvecklingen framåt med initiativ som detta, säger Paula Quintana Fernandez, tf Regelchef på KRAV.

Styckpriset på hel REKO-kyckling  kommer också att bli lägre i butikerna, eftersom den ”nya” kycklingen kommer att väga ca 1,6 kg mot ca 2 kg för vanlig ekologisk kyckling.

2017-04-06