Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Little Farmer ny ekobarnmat från LantmännenLantmännen satsar på en helt ny barnmat för att möta konsumenternas efterfrågan på ekologisk barnmat baserad på svenska råvaror. Lantmännen konstaterar att ekotrenden är stark och att många föräldrar vill ge sina barn ekologisk närproducerad barnmat, men att utbudet är starkt begränsat. Lantmännen har därför  satsat på ett helt nytt varumärke, Little Farmer, baserad på ekologisk havre och fullkornsvete från några av ägarnas gårdar ibland annat Lidköping och Mariestad.


– Det är viktigt för föräldrar att ge sitt växande barn bra mat redan från början. Särskilt efterfrågat är ekologisk och närproducerad barnmat. Därför har vi på Lantmännen tagit hjälp av ett antal utvalda svenska gårdar för att kunna erbjuda bra mat för små magar, säger Johanna Freijd, tvåbarnsmamma och affärsutvecklare på Lantmännen Cerealia.

Lanseringen av Little Farmer är ett resultat av ett långsiktiga arbetet för att hitta nya affärsmöjligheter för Lantmännen och skapar ytterligare ett användningsområde för svensk ekologisk spannmål.
En av lantbrukarna som odlar havre till Little Farmers sortiment är Håkan Landenmark, ekobonde på WL lantbruk utanför Mariestad.

– Havren till Little Farmers välling och gröt bidrar till ett öppet landskap och växer i en optimal miljö. Jag vågar påstå att detta är den bästa havre som odlas i Sverige, ekologisk och mycket näringsrik, säger Håkan.

Little Farmers produkter, som består av havregröt och havrevälling samt fullkornsgröt och fullkornsvälling, finns i butik från och med vecka 14.

I flera Europeiska länder, till exempel Tyskland och England är så gott som hela försäljningen av barnmat ekologisk och konventionella alternativ efterfrågas och finns tillgängliga i mycket låg omfattning. I Sverige ser marknaden annorlunda ut och även om barnmat kvalar in på top 10 över mest sålda ekoprodukter så var KRAV-andelen 16 procent av den totala barnmatsförsäljningen under 2015. Under samma år ökade försäljningen av KRAV-märkt barnmat med 23 procent.

2017-03-22