Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt kaffe i kapsel bäst för miljön?


Den mest miljövänliga kaffekoppen?
Aluminiumkapslar med kaffe ses allmänt som en stor miljöbov, men enligt Marcus Wedin grundare av livscykelanalyskonsultbyrån Miljögiraff är sanningen inte så enkel att aluminiumkapseln bara kan avfärdas som miljövidrig. I samband med en utställning i och  konferens ordnad av IVL, Svenska Miljöinstitutet, hade Miljögiraff engångskapslar som ”case” för att visa vad man kan komma fram till om man gör en ordentlig livscykelanalys. I nätupplagan av Aktuell Hållbarhet beskriver han hur han resonerar:

- Folkmyten säger att engångsmaterial och förpackningar, speciellt aluminium, är förkastligt men när man ser på det ur ett livscykelperspektiv så är det i själva verket inte relevant att prata om förpackningarna, det är tillverkningen av kaffet som är det viktiga. Det är viktigt att folk får veta hur det ligger till, inte minst i Sverige där vi dricker väldigt mycket kaffe.

Han fortsätter:

– Om man ser på kaffe ur ett livscykelperspektiv är det egentligen inte relevant att prata om de olika förpackningarna, det är produktionen som är det viktiga. Kaffeproduktion är en avancerad process, där man måste odla, skörda och torka kaffe. I processen använder man sig av fossila ämnen. För att tillverka de gödningsmedel man använder i produktionen behöver man naturgas och man använder fossila bränslen till maskinerna man använder i produktionen. Därför är det viktigt att minska användningen av kaffe. Med de här aluminiumförpackningarna går det åt en mindre mängd kaffe. De Nespresso-kapslar som vi har undersökt behåller aromen så pass bra att de bara krävs 3 gram kaffe för att brygga en kaffekopp. Men en förpackning vanligt bryggkaffe krävs det cirka 8 gram, mer än dubbelt så mycket. Poängen är att det är vilseledande att prata om kaffeförpackningsmaterialet när det är kaffeproduktionen som är det viktiga.

Spelar det någon roll om kaffet är ekologiskt odlat?

– Det spelar jättestor roll. Vid tillverkning av ekologiskt kaffe använder man mycket mindre gödningsmedel.

Läs hela artikeln här>>

2017-03-17