Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svensk uppfinning för ekologisk odling vinner amerikanskt innovationspris

 

Comb Cut är en maskin som uppfunnits av ekoodlaren Jonas Carlsson från Karlskrona. Den utnyttjar den fysiska skillnaden mellan gröda och ogräs. Fältet "kammas" och ogräs som till exempel tistlar skärs av, medan grödan lämnas oskadd.

Tio år efter att den första maskinen tillverkats har mer än tvåhundra maskiner sålts i Europa, Kanada och Australien. Nu har Comb Cut även tilldelats Svensk-Amerikanska Handelskammarens pris Deloitte Green Award under en prisceremoni i New York.

I samband med att företaget fått priset har man fått sin första order i USA på fyra maskiner. Produktionen sker i norra Skåne hos Bjärnums Stålprodukter AB.

- Det här är stort för oss och passar bra nu när vi har börjat introduktionen på den Amerikanska marknaden. Till saken hör också att vi i förr förra veckan sålde våra första maskiner till North Dakota i USA, säger uppfinnaren själv, Jonas Carlsson.

Motiveringen till priset:

 ” Based on the founder’s direct and solid knowledge of farming, the company JUST COMMON SENSE AB has developed a complete, mechanical system for weed management, facilitating wholly organic farming and saving owners money in the process. They call it CombCut, a name that itself describes the process. The equipment – simply explained as a set of sharp teeth and metal bars – is front-mounted on a tractor and combs the field near ground, cutting coarse weeds, like mustards and thistles, while letting the slender crop slip through unharmed. No need for herbicides and a bigger crop harvest for the farmer.”

  Jonas Carlsson och Bengt Merkel, VD för Just Common Sense AB står längst till höger i bild

 

2016-12-14