Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nomineringarna till Ekogalan 2017 klara!


Nu är det avgjort vilka som är nominerade till årets prisutdelning under Ekogalan, den 26 januari, på Grand Hotel i Stockholm. Ekogalan genomförs som en del av Ekologiska Branschdagen och delas ut i fyra kategorier: Årets Garant Ekostjärna (Axfood), Årets Nybyggnation för Hållbart Lantbruk (Bygglant), Årets Ekobutik (Svenska Odlarlaget) och Årets Omläggare (KRAV). Ekogalan genomförs för sjätte gången och det är tre nominerade till varje pris.

- Årets nominerade har som vanligt valts ut efter att nomineringskommittéerna lagt pannan i djupa veck och vaskat fram de tre bästa förslagen av ett brett urval. Det är verkligen några av de bästa företrädarna i branschen som är utvalda till vardera pris. Det är ingen lätt sak att passera juryns nålsöga och bli en nominerad kandidat, säger Cecilia Ryegård, Ekoweb, som deltagit i juryarbetet.

De nominerade får två biljetter till Ekologiska Branschdagen och Ekogalan. Vinnarna avslöjas på plats under Ekogalan den 26 januari vid prisceremonin där Fjärilspriset delas ut.

De 12 nominerade är:


 

Årets Garant Ekostjärna (Axfood):


Reko Kyckling

"Med kärlek levererar Reko en så bra ekologisk och KRAV-märkt kyckling som möjligt. Kycklingarna växer upp långsamt i sin egen takt, de lever länge och äter ett reko ekologiskt foder fritt från antibiotika och GMO-manipulerade växter."

Läs mer om REKO>>
 


Risenta
"Risenta är nytänkande och i tiden. Med t ex vegobiffpulver där man bara adderar vatten gör Risenta bra och hållbar mat till något enkelt att tillaga även för en stressad småbarnsfamilj eller person som vill äta bra och hållbart men inte har kunskapen kring att göra en egen vegorätt."


Läs mer om Risenta>>


JUICA Sverige

"Grönsaksjuicer gjorda på ekologiska råvaror, och dessutom Eko-certifierade, som levereras direkt hem fem dagar i veckan. Med e-handeln gör juica.se det enkelt, oavsett var man bor i landet."

Läs mer om JUICA>>
Årets Omläggare (KRAV)Henrik och Maria Båvius
Älgsjö Gård, Skänninge

208 ha (varav 120 ha KRAV)
Nybyggnation 2016 för 60 000 KRAV-slaktkycklingar/ år. Biopanna för uppvärmning av stallet och torken. Målsättning: Helt KRAV-omställd- samt fossilfri gård 2021
”För visad kreativitet i hållbarhetsfrågor med en tydlig framtidsvision. Man har sett möjligheten att utöka sin verksamhet med kycklingproduktion när marknaden efterfrågat produkterna.”

 


Mikael Palm och Anna Lindholm
Högalid, Smedstorp


300 ha spannmål, 80 ha bete samt 270 mjölkkor med rekrytering. Arealen KRAV-certifierad 2016, djurproduktionen 2017.
Mikael och Anna är båda utbildade till konditorer och har en vision om ekologiskt. De valde att ta över familjegården och har utvecklat en caféverksamhet med namnet; En ko till kaffet. Målet är att kunna producera och förädla egna råvaror i eget mejeri och i framtiden även mala sin spannmål i en egen kvarn.
”Mikael och Anna är duktiga och noggranna med djur och växtodling. De har visat mod och gott företagande genom att snabbt ställa om sin produktion med god lönsamhet och även utveckla caféverksamhet.”

 

Karl Fernholm
Vigselhus 111, Sala

Växtodling på 430 ha. Hela gården omlagd 2016
Karl ser fram emot utmaningen att lyckas med timing i odlingen, ogräsbekämpning och gödsling. Målsättningen är att om fem år ha samma nivå på skördarna som innan omställningen och att utveckla ett effektivt radhackningssystem.
”Karl är mycket noggrann och ambitiös med sin odling. Han visar prov på framåtanda och kreativitet när han går in för KRAV-certifierad produktion.”Årets Nybyggnation för Hållbart Lantbruk (Bygglant)


Lennart och Veronica Svenzén
Nöbble Gård, Kalmar
KRAV-godkänd spannmåls och mjölkproduktion
Ladugård för 400 djur m 4000 m2 solceller, ladugården drivs med el från egna vindkraftverken.
”För en spektakulär satsning och byggnation med många innovativa lösningar. Satsningen är en inspirationskälla för andra. Nöbble Gård är en föregångare  på många plan och tar svensk mjölkproduktion in i en ny framtid”

Läs mer om Nöbble Gård>>

 

Erik Svensson
Eriksgården, Jämtland
Enda (troligen) ekologiska grisgården norr om Dalvälven.
Stall för 1400 ekogrisar
Levererar till Scan och Fäviken i Jämtland.
"Erik Svensson har byggt ett av Sveriges modernaste, ekologiska slaktsvinsstall, med flera fiffiga lösningar för bland annat utfordring och utgödsling som gör arbetet lättsamt i en bransch med lysande framtidsutsikter"


Sofia och Magnus Karlsson, Eventorps gård, Brålanda

KRAV-godkänd köttdjursproduktiom samt hallonodling, egen förädling och gårdsbutik.

"För ett nytänkande när det gäller användning av byggnaden där ladugården sommartid används för hallonodling. En kombo som ger effektivt och ekonomiskt nyttjande av byggnaden som borde kunna inspirera fler att våga satsa på att bygga nytt "

Läs mer om Eventorps gård här>>

 

 

Årets Ekobutik (Svenska Odlarlaget)


     
 

Gekås Ullared:

"För att aktivt ha  jobbat med att göra svenska, närodlade ekoprodukter lättillgängliga för konsumenterna."

Läs mer om Gekås Livsmedel >>

Green Matmarknad:
”För att genom ett ihärdigt fokus tillgängliggjort svenska, närodlade ekoprodukter till sina kunder.”

Läs mer om Green Matmarknad>>

Coop Konsum Gnesta:
"För ett målinriktat arbete för att kunna erbjuda kunderna ett brett, svenskt, närodlat ekosortiment."

Läs mer om Coop Konsum Gnesta>>

2016-12-07