Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lönsamheten stärks för mjölkföretagen: Skillnaden mellan eko och konventionell minskar


När LRF mjölk gör sin tredje sammanställning för mjölkföretagens lönsamhet under året så visar den på att lönsamheten generellt set har stärkts för de svenska mjölkföretagen. Dessutom räknar man med ytterligare förbättring under hösten, vintern. Lönsamheten för de konventionella företagen har stärkts med 20 öre per kg ECM, samtidigt som det är långt kvar till en lönsam produktion. För de ekologiska mjölkföretagen är lönsamheten oförändrad. Lönsamheten ligger på 1,20 per ECM, jämfört med 2 kr per ECM för de ekologiska mjölkproducenterna.

Det ekologiska tillägget har nu varit oförändrat sedan i maj.

- Det ekologiska mjölkpriset verkar för stunden befinna sig i balans med marknaden, vilket innebär att skillnaden i lönsamhet mellan ekologiska mjölkföretag och konventionella mjölkföretag sjunker något när det konventionella mjölkpriset ökar, säger Lennart Holmström, analytiker hos LRF Mjölk.

2016-10-25