Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nya rekord för Systembolagets ekoförsäljning


Den ekologiska försäljningen på Systembolaget fortsätter att ånga på i an accelererande takt. Hittills i år ligger Systembolaget på en tillväxttakt på 42 procent, till och med jul. Nya rekordsiffror alltså, trots att statistiken beräknas på en skyhög ökningstakt från perioden 2015.

Systembolaget har satt ett mål om att år 2020 ska 10 procent av försäljningen utgöras av ekologiska varor, ett mål som ser ut att kunna bli uppnått redan 2016, eftersom den ekologiska försäljningsandelen redan uppgick till 9,3 procent 2015. Om ökningstakten håller i sig på motsvarande nivåer så kommer Systembolagets ekologiska andel att passera 13 procent vid årsskiftet, förutsatt att den totala försäljningen ligger kvar på samma nivå.

Alla ekologiska dryckeskategorier ökar, men under 2016 har den ölen varit den kategori som ökat allra mest och därmed tagit andelar av ekokakan. Nu är ca 25 procent av totala ekoförsäljningen öl, mot 20 procent vid årsskiftet. Vin är fortfarande största kategorin. Ekoölen har ökat med 111 procent under första halvåret 2016. 

2016-08-21