Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Fortsatt rekordförsäljning för ekoölen leder till ökande priser på maltkorn


Sommaren är riktiga ölmånader på Systembolaget. Det är i särklass den period när ölen säljs som absolut mest. Den ekologiska ölen är inget undantag, tvärt om. Rekord på rekord slås i försäljningssiffrorna, sedan 2013.

Under 2016 har den ekologiska ölen varit den kategori som ökat allra mest i systembolagets ekosortiment och därmed tagit andelar av ekokakan. Nu är ca 25 procent av totala ekoförsäljningen öl, mot 20 procent vid årsskiftet. Vin är fortfarande största kategorin. Ekoölen har ökat med 111 procent under första halvåret 2016. 

Den snabba försäljningsutvecklingen är något som påverkat efterfrågan på svenskt KRAV-maltkorn, som haft en positiv prisutveckling, något som beräknas fortsätta framåt.

- Årets stora tillväxtraket är KRAV maltkornet. Efterfrågan stiger betydligt mer än tillgången och utsikterna för fortsatt kraftig tillväxt i Sverige är mycket goda. Därför har Lantmännen nu terminspriser ute för maltkorn inte bra för skörd 2016 utan också för skörd 2017 och söker nya odlare, säger Göran Karlsson, marknadsansvarig ekospannmål hos Lantmännen Lantbruk.

2016-09-01