Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vellinge kommun har högst ekoandel

Vellinge Kommun i Skåne är den offentliga verksamhet som har högst andel ekologiska livsmedel i sina inköp. Under 2015 var andelen ekologiskt 72 procent. På delad andra plats kom Lund och Södertälje med vardera 55 procent ekologiskt tätt följda av Malmö Stad, Eskilstuna och Örebro. Nu har sex kommuner alltså passerat den magiska gränsen 50 procent. Detta visas när EkoMatCentrums årliga Ekomatsliga offentliggjordes den 30 maj.

Årets raket i Ekomatsligan blev Askerunds kommun som ökade sina ekoinjköp med 97 procent under 2015. 67 kommuner, 9 regioner och 7 landsting har passerat 30 procent under 2015 och därmed kvalat in i Ekomatsligan. Det är 30 stycken fler än förra året. 27 kommuner, landsting och regioner har nu över 40 procent ekologiskt.

Kommunerna i norra Sverige och ett antal mindre landsortskommuner är fortsatt sämst på ekologiska inköp, enligt Ekomatsligan.

Totalt var 2015 35 procent av maten i landstingen och 31 procent av maten i kommunerna ekologisk. Ekologiskt bröd och kryddor är de livsmedel med lägst ekologisk andel i offentlig sektor medan man köper in mest ekologiskt i kategorierna mjölk och mejeri. I kategorierna kaffe och te är 80 procent ekologiskt.

2016-06-13