Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.


Här är de nominerade till Ekogalan 2016Efter mycket huvudbry från juryn, där man glädjande nog fått in en stor mängd inkomna förslag på nomineringar, har nu tre slutliga förslag till varje priskategori vaskats fram. Vinnaren i varje kategori offentliggörs den 28 januari på Ekogalan, under Ekologiska Branschdagen på Grand Hotel i Stockholm.

 

De företag som sponsrar priskategorier under Ekogalan 2016 är: Axfood, Bygglant, Ekoweb, KRAV, Svenska Odlarlaget/Ekoodlarna.se.

Årets Garant Ekostjärna (Axfood)

”Till ett företag/person som med nytänkande och affärskänsla har utvecklat ett eller flera led i värdekedjan "Från idé till butik" så att konsumentens urval av prisvärda ekologiska och klimatsmarta produkter i hyllan ökar.”

Nominerade:
Ekorrens Ekologiska: Att bara välja naturliga och ekologiska ingredienser i godis är att göra något gott ännu godare. Snällt godis som ger oss framtidstro på klimatsmart njutning, Läs mer här>>

Cum Pane
: Då det generella utbudet av ekologiskt bröd fortfarande är relativt litet, fyller Cum Pane en lucka och utökar erbjudandet. Med närodlade ingredienser och ett helt KRAV-certifierat sortiment går de i bräschen för ekologiska bagerier. Läs mer här>>

The Smiling Group:
Produkter som framställs under schyssta förhållanden och som gör skillnad för lokalbefolkningen i Västafrikanska byar förtjänar att uppmärksammas. Också det faktum att idén som uppkom ur en universitetsuppsats förverkligades. Slogan: Bra för dig Bra för bonden! Läs mer här>>


Årets Ekobutik (Svenska Odlarlaget/ Ekoodlarna.se)

"Till en butik som arbetar med att aktivt öka tillgängligheten, exponeringen och försäljningen av svenska och närodlade ekologiska frukter och grönsaker och därmed bidragit till att öka intresset från konsumenten och öka efterfrågan på ekologiska produkter”

Nominerade
Paradiset: För att ha skapat ett nytt koncept och därmed bidragit till att göra svenska, närodlade ekoprodukter tillgängliga för konsumenten. Läs mer här>>

Mat.se
(gbg): För ett aktivt arbete och nytänkande utöver det vanliga för att kunna erbjuda kunderna ett brett, svenskt, närodlat ekosortiment. Läs mer här>>

ICA Maxi Kungsbacka:
Med ett målinriktat arbete för att kunna erbjuda kunderna ett stort, svenskt, närodlat ekosortiment, Läs mer här>>


Årets Omläggare (KRAV)

"Till en person eller ett företag som under året ställt om till KRAV-certifierad produktion och som är ett föredöme genom att visa prov på mod, kreativitet och affärsmässighet.”
Olins, Activs  gård

Nominerade
Anna och Holger Olin, Activs Gård AB, Tomelilla (slaktkyckling): I en bygd med ytterst få ekologiska lantbrukare går Anna och Holger Olin i täten för utvecklingen av den svenska KRAV-märkta slaktkycklingproduktionen i nybyggda fasta stallar med rationell drift. Samtidigt med denna nyinvestering visar de modet att lägga om hela sitt befintliga lantbruk med 200 hektar växtodling, lamm och nötköttsproduktion till KRAV. Annas och Holgers känsla för djuren och sätt att noga överväga sina beslut ger imponerande resultat, både i växtodling och djurhållning. Genom sin optimism, öppenhet och förmåga att se möjligheter i stället för problem på den växande marknaden för KRAV-märkt är Anna och Holger föredömen för andra.
Joel & Anders Månsson

Joel Månsson, Norra Knästorp, Lund (grönsaker): Joel Månsson är en ung lantbrukare som ser möjligheter i den starkt växande efterfrågan på KRAV-märkt. Nu ställer han tillsammans med sin far om familjens välskötta gård på 125 hektar utanför Lund för att från 2016 börja odla KRAV-certifierade rödbetor, potatis och rotselleri. Joel är redan engagerad i att utveckla mer hållbara odlingsmetoder, har ett imponerande helhetstänk och
har planerat länge för omställningen. Han vill använda naturen så mycket som möjligt i odlingen och målet är att hålla all mark grön året om och tillgodose kvävebehovet med kvävefixerande mellangrödor. Under 2016 har Joel testat att odla KRAV-certifierad rotselleri hos en KRAV-certifierad släkting med gott resultat.

 Bosgårds Lantbruks AB
Bosgård Lantbruks AB, Mjölby (mjölk)
:Bosgård Lantbruks AB vill vara med och svara upp mot konsumenternas ökande efterfrågan på KRAV-märkt mjölk. Hela växtodlingen och djurhållningen ställs nu om till KRAV-certifierad mjölkproduktion med 350 kor. Gården har tagit arbetet kring omläggningen på största allvar, har höga ambitioner om att göra rätt från början och tar aktivt del av tillgänglig kunskap. På företaget har man förstått vikten av att engagera sina anställda i omläggningen. Bosgård fungerar redan som en förebild för andra producenter genom att gärna berätta om beslutet att KRAV-certifiera verksamheten. Under 2016 planerar Per-Fredrik Petré på Bosgård även att bygga för KRAV-certifierad slaktkycklingproduktion i ett separat bolag.


Årets Nybyggnation för hållbart jordbruk (Bygglant)

"Till ett lantbruksföretag som satsat på en modern, energieffektiv, miljö- och djurvänlig byggnation i harmoni med omgivande miljö - och som genom sitt nytänkande tagit byggandet inom lantbruket ett steg längre."

Nominerade:
Grangärde Musteri: Nybyggnation med fokus på arbetsmiljön och högteknologi samt att utveckla det egna varumärket på livsmedelsmarknaden, Läs mer här>>

Arholma, Jonny Nord, Simesgården, Södra Arholma Nybyggnad av lösdrift för dikor, med fokus på arbetsmiljö samt bevarande av den svenska skärgården på ett miljövänligt sätt. Läs mer här>>

Erik och Mikael Lindström, Ragvaldsträsk, Skellefteå: På ett föredömligt sätt har man bedrivit mjölkproduktion i ekologisk drift under många år. Inspirerat och gjort andra nyfikna på denna driftsform och dessutom visat upp god lönsamhet under lång tid tack vare kunnande och nyfikenhet.

 


Jan
Årets Ekorådgivare (Ekoweb)

"Till en person som på ett initiativrikt sätt genom sin rådgivande roll bidragit till att öka lönsamheten, effektiviteten inom svenskt ekologiskt jordbruk."

Nominerade:
Jan Lagerroth, LRF Konsult, Skara: Med kunskap utöver det vanliga om det ekologiska lantbrukets ekonomiska förutsättningar så hjälper seniorrådgivaren Jan de ekologiska lantbrukarna att utvecklas.
Malin


Malin Lovang
, Lovanggruppen, Vikingstad: Malin är en glad, ambitiös, mycket kompetent och engagerad rådgivare. Malin är en viktig länk mellan lantbrukare och andra aktörer i den ekologiska branschen där hon verkar som samordnare i olika ERFAgrupper. Malin är också idérik och slutför sina projekt på bästa sätt.

Henrik
Henrik Nätterlund, HS Konsult, Örebro Nytänkande, engagemang och flink i pennan är kännetecknande för Henrik. Det gör Henrik till en förebild för unga ekorådgivare för att våga satsa på rådgivaryrket.  

2015-12-03