Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Biodynamiskt KRAV-mejeri öppnar i Järna


I slutet av november slogs portarna upp till ett helt nya biodynamiska Järna Mejeri. I mejeriet ska man förädla mjölk från fyra gårdar med mjölkbesättningar och en getgård. Totalt räknar man med en produktion runt ca 1000 ton årligen. Produkterna kommer även att vara KRAV-märkta, förutom Demeter-märkta.

- Vi räknar med att vara i full produktion vid årsskiftet. Vi vill med satsningen flytta dagens pris- och volymfixerade produktion till att istället erbjuda kvaliteter som hållbar produktion ger och som allt fler konsumenter efterfrågar, säger Frida Thörn, försäljningsansvarig Järna Mejeri.

Ett steg i detta arbete är att betala mjölkproducenterna bättre för mjölken.

- Vi betalar våra biodynamiska mjölkproducenter 5,50 kr per liter mjölk. Vi tycker det är viktigt att lantbrukarna får bra betalt för det arbete de utför, så de kan finnas kvar i bygden, säger Frida Thörn.

Produkterna kommer finnas att köpa i Järna-trakten samt i vissa utvalda butiker i Stockholm, bland annat Saltå Kvarns butiker. De första produkterna kommer att vara helmjölk, mellanmjölk, fil och yoghurt tillverkade av komjölk. Dessutom blir det getmjölk och getyoghurt. Planen är att även satsa på ost och ytterligare mejeriprodukter framöver.


2015-12-03