Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

ICA satsar på lokalt KRAV-kött


ICA lanserar tillsammans med åtta mjölkproducenter ett lokalproducerat och ekologiskt kött från sörmländska gårdar. Köttet kommer att säljas på utvalda ICA-butiker och är ett kvalitetskött.

- Det finns en stor efterfrågan på KRAV-märkt och ekologiskt, samtidigt som allt fler kunder vill veta var deras mat kommer ifrån. I det här konceptet kombineras samtliga intressen. ICA vill bidra till att hela Sverige ska leva och detta samarbete ger dessa mjölkbönder bättre lönsamhet och bättre chans att överleva samtidigt som vi får möjlighet att erbjuda våra kunder ett riktigt bra kött, säger Joakim Sköld Östling, kategoriområdeschef för kött, fisk och fågel på ICA.

De ekologiska gårdarna som ingår i konceptet kallas för Sörmlandsgruppen, och de har satsat på att levererar kött med fokus på jämn och hög kvalitet från både mjölkkor, stutar, kvigor och ungkor. Tidigare har köttet från mjölkkor mest setts som en restprodukt från mjölkproduktionen men med rätt hantering är det ett fint kött med mycket god kvalitet som resulterar i ett mervärde för bonden.   Som en del i samarbetet förser KLS Ugglarps gårdarna med utbildning och kompetens inom djuruppfödning för att få så bra kött som möjligt.

Initiativet till samarbetet kom från bondeled:

- Som en reaktion på rådande situation för Sveriges mjölkbönder tog jag initiativ till detta samarbete. Visionen var att ta fram ett lokalt och ekologiskt kvalitetskött vilket blev möjligt genom detta samarbete mellan Sörmlandsgruppen, Ekologiska Lantbrukarna, KLS Ugglarp och ICA, berättar Eva von Heideken, ekologisk mjölkproducent.

2015-11-25