Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danmark: Mer danskt när eko ökar i storköken


Den danska regeringen har satt upp ett ekomål på 60 procent ekologiskt i de offentliga måltiderna till år 2020. De ekologiska inköpen ökade med 30 procent till dansk offentlig sektor under 2014. I en färsk undersökning visar det sig nu att när landets offentliga storkök jobbar med att öka sin ekologiska andel så minskar de importerade livsmedlen till förmån för de producerade i Danmark.

- Det har klänge varit en utbredd rädsla hos nationella och kommunala politiker om att den ekologiska omställningen i de offentliga köken skulle leda till en ökad import. Den myten kan vi nu avliva. Tvärt om gynnar kökens ekoomställning de danska lantbrukarna och får direkt positiva effekter på den danska naturen och det danska grundvattnet, säger Per Kölster, ordförande i Ökologisk Landsförening.

Studien utgår från de tre största danska grossisterna som levererar mest livsmedel till offentlig sektor. Den visar att när andelen ekologiska livsmedel ökar så blir det ett större medvetenhet om produkternas ursprung och ett större fokus på att ta utgångspunkt i säsongens danska råvaror.

- Därför är det otroligt viktigt att politikerna fortsätter att backa upp omläggningen till mer ekologiskt i de offentliga köken, säger Per Kölster, ordförande i Ökologisk Landsförening.
Studien visar också att av de ekologiska livsmedel som finns tillgänglig på dansk ekomarknad är 83 procent danska varor. Den importerade andelen ekologiska varor uppgår till 17 procent.

Källa: Organic Denmark

2015-10-02