Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nu finns REKO-kycklingen i butik


Allt fler konsumenter efterfrågar det vita köttet från kyckling. 85 miljoner kycklingar föds upp och slaktas i Sverige varje år. Bara 0,2 procent av volymen föds upp enligt KRAV:s regelverk. Det blir ca  170 000 KRAV-kycklingar och dessa har en snabb åtgång i butikerna. I dagsläget finns det inte tillräckligt stor tillgång för att på långa vägar möta den efterfrågan som finna på KRAV-kyckling. Därför gläder sig säkert många över att det nu i dagarna kommer ett helt nytt koncept i butikerna med KRAV-märkt kyckling, REKO,  ett nätverk av småskaliga ekologiska uppfödare. Årskapaciteten beräknas ligga på ca 200 000 kycklingar och kan därmed innebära en fördubbling av slakten av KRAV-kycklingar.

Sortiment består av färsk hel kyckling och fem olika styckningsdetaljer: bröstfilé, vingar, lårfilé, ben och lever och säljs hos dagligvaruhandlare och på ekologiska matbutiker som till exempel Paradiset i Stockholm, FRAM i Göteborg och Green Matmarknad i Malmö. Reko kycklingar finns i butik från den 28 september. Rekommenderat pris för en hel kyckling är mellan 115-125 kronor per kilo.

- Det ska bli kul att bidra med en ytterligare produkt till den ökande ekomarknaden. Drygt 40 000 KRAV-kycklingar ska vi hinna sälja under 2015, säger Sebastian Holm, vd för REKO.

2015-09-30