Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Livsmedelsföretagen flaggar för brist på ekoråvara


Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har gjort en enkät bland sina medlemmar. Den visar att åtta av tio företag arbetar med att bredda sitt ekologiska sortiment. Den visar dessutom att vart tionde företag med ekologiskt i sitt sortiment idag siktar på att helt gå över till eko så småningom. Enkäten visar även att 75 procent av företagen stundtals eller permanent saknar ekoråvaror.

Livsmedelsföretagen varnar nu för en akut brist på ekologisk råvara.

– Allt fler företag inom den svenska livsmedelsindustrin strävar efter att bredda sitt sortiment av ekologiska livsmedel, men utvecklingen hotas av en ökande brist på råvaror, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Till DN säger han även att detta inte enbart är ett svenskt fenomen:

– Det ekologiska är inte bara en boom som har träffat Sverige, utan märks i hela världen. Uppköparna sopar rent.

Livsmedelsföretagen tror att orsaken till den snabbt ökande efterfrågan på ekologiskt är en blandning av att köpkraften i Sverige ligger på en historiskt stark nivå samt att allt fler svenskar fokuserar på kvalitet.

– Trenden har slagit rot i mycket bredare kretsar än bara hos medelklassen, säger Carl Eckerdal.

Läs hela DN:s artikel, här>>

Hos KRAV har man märkt en ökande omställning som svar på marknadens ökande efterfrågan. Till exempel har flera nya KRAV-äggproducenter tillkommit under året, KRAV-kycklingproducenter är på väg. Men bedömare anser att omställningstakten inte hänger med i efterfrågeökningen.

– Ge bönderna rätt förutsättningar, pris och långsiktighet, så kommer utbudet att öka snabbt, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.


2015-09-10