Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Mål: 50 procent ekologiskt i offentlig sektor år 2020


När politikernas beslut dröjer så tar den ideella föreningen EkoMatCentrum saken i egna händer och sätter upp ett mål för den ekologiska försäljningen inom offentlig sektor. Målet är 50 procent ekologiskt av livsmedelsinköpen inom offentlig sektor till år 2020. Målet är i samklang med andra miljömål som ledande miljöorganisationer satt upp för offentlig sektor.
Det tidigare poltiska nationella målet för den offentliga konsumtionen av ekologiska livsmedel låg på 25 procent och skulle varit uppnått 2010. Det uppnåddes, och passerades, 2014 när andelen kom upp i 27 procent.

-Det är fullt möjligt att nå målet 50 % ekologiskt år 2020. Flera kommuner serverar mer än så redan idag, säger Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum.

Vellinge Kommun  är just nu bäst i Sverige på ekologiskt, med ett snitt på 57 procent i kommunen. Bäst där är skolan Stora Hammar som ligger på 95 procent ekologiskt. Bäst i landet är förskolan i BYS ansvarsområde, Lunds Kommun, med 99 procent ekologiskt.

2015-09-03