Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla höjer ekotillägget ytterligare


För tredje gången i år höjer Arla ekotillägget. Beskedet kom idag och kan antas vara ett resultat av att Arla blivit av med viktiga volymer ekologisk mjölkråvara då flera gårdar valt att splitleverera till andra mejerier där ekomjölken betalats bättre.

Arla konstaterar att i motsats till den övriga globala marknaden fortsätter efterfrågan på ekologiska produkter att öka, och konkurrensen om ekologisk mjölkråvara ökar. Man höjer inte bara ekotillägget i Sverige, utan även i Danmark och Storbritannien.

- Den nuvarande mjölkprissituationen understryker behovet av att tjäna så mycket som överhuvudtaget är möjligt på produkter som har extra mervärden för konsumenterna. Där är ekologiska produkter mycket viktiga, och vi måste säkra att vi har tillräckligt med ekologisk mjölkråvara för att driva våra affärer framåt, till nytta för alla våra ägare, säger Arlas vice koncernchef Povl Krogsgaard.

KRAV-tillägget höjs med 18 öre i september och blir då 1,32kr. Samtidigt kommer försiktigt glädjande besked om ett något stabiliserat läge på världsmarknaden som gör att Arla i september kan undvika ytterligare sänkningar till de redan hårt pressade konventionella mjölkbönderna.


2015-08-21