Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Slätte Ekodag stärker sin position som norra Europas viktigaste ekodag


Precis innan midsommar, 17/6, genomfördes årets upplaga av Slätte Ekodag på Slätte Gård utanför Töreboda. Det är ekoentreprenörerna Emil Olsson och Therese Olsson som står för arrangemanget, vars rykte spridit sig över landsgränserna och i år även lockade lantbrukare från Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Holland och Ryssland.

- Det finns många bra och intressanta ekoproducentträffar, men ingen lika stor och omfattande som den här i hela Norden, vad jag vet i alla fall, sade en eko- och konventionell spannmålsodlare från Finland.

Tyvärr var vädret inte på arrangörernas sida och från 14 tiden strilade ett iskallt regn i kombination med blåst ner över besökarna som då trängdes i föreläsnings- och utställartält. Men de besökare som valde att satsa på fältdemonstrationerna under förmiddagen hade möjlighet att se flera olika sortförsök. Dagens tema var Mylla Mera, med syftning på hur man som ekoodlare får ut det mesta av sin ekogödning.

Slätte Ekodag har tidigare varit främst inriktat på spannmålsodling, men den stora konsumentefterfrågan på ekologisk gris, kyckling och ägg har gjort Slätte Ekodag till ett bra tillfälle att locka nya animalieproducenter. Jord på Trynet, Bosarp Kyckling och Ekologisk Fjäderfäproduktion var alla där med syfte att försöka locka nya ekoproducenter till de olika produktionsgrenarna.

- Vi har haft flera intresserade nya producenter. Vi behöver 100 000 KRAV-grisar på sikt och vi kan erbjuda femåriga kontrakt med garanterad lägsta betalning, sade till exempel Kerstin Fransson, en av de KRAV-grisproducenter som står bakom Jord på Trynet.

Dagen lockade ca 1200 besökare. Meningen är att skapa affärer, kontaktytor och visa på ekologisk produktion som en möjlighet inom lantbruket.

- Detta var nog det bästa jag varit på när det gäller lantbrukarträffar. Ett helt annat marknadstänk mot vad jag är van vid annars. Här pratas det om efterfrågan och möjligheter. Många tänker sig att eko handlar om en massa ogräs, men det har vi verkligen fått se här att det behöver det inte vara. Jag kommer troligtvis ställa om till ekologiskt nu, sade Bengt Svensson, konventionell mjölkproducent med 270 kor.

Läs ett mer utförligt reportage om Slätte Ekodag i Ekowebs tidning nr 5, som utkommer den 13 augusti.
Årets Omläggare, Jenny & Johan Granefelt, Jussö Gård på Slätte Ekodag är nöjda och glada trots regnet på eftermiddagen.

2015-06-22