Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Årstiderna expanderar i Sverige


Årstiderna, världens största leverantör av ekologiska matlådor var ett av de första koncepten lådleveranser av ekologiska livsmedel. Från början startade man med frukt och grönsaker, för att sedan addera andra produkter som kött och torrvaror till att nu omfatta det mesta man kan behöva vid matlagning. Konceptet har även utvecklats till att omfatta färdiga måltidslösningar, en stor hit i Sverige. Årstiderna startades under 1999 i Danmark och har sedan 2004 funnits i Sverige.

- I dagsläget har vi 55 000 kunder i Danmark och cirka 5500 i Sverige. Marknaden exploderar just nu. Vi är inne i en mycket expansiv period där det tillkommer ungefär 2000 nya kunder i Danmark och 500 nya i Sverige under bara de senaste veckorna, säger Søren Eilersen, själv odlare och en av grundarna och ägarna bakom Årstiderna.

Sedan 2004 är influgna livsmedel bannlysta i lådorna. I dagsläget samarbetar man med 250 danska lantbrukare och fem svenska lantbrukare. Det betyder att det är en hel del danskproducerat i de lådor som säljs av Årstiderna i Sverige.

- Det är viktigt för oss att verka lokalt. Men det är inte det viktigaste och det är inte det viktigaste för miljön. Det är mer viktigt för konsumentens förståelse. Anledningen till att vi inte har fler svenska leverantörer är att vi helt enkelt inte fått det att fungera. I början var vår tanke att så gott som enbart ha svenska leverantörer till de svenska lådorna. Men vi mötte väldigt liten förståelse för hur vi arbetar, med minutiös logistik och krav på bra kvalitet. Vi fick inte det vi ville av rätt kvalitet vid rätt tidpunkt. Därför fick vi lägga ner den tanken, säger Søren.

Årstiderna arbetar alltid direkt med alla lantbrukare och Søren utesluter inte samverkan med svenska lantbrukare framöver.

- Vi skulle älska att få in en svensk leverantör av till exempel kött till de svenska lådorna. Kravet vi har är att det måsta vara av rätt kvalitet och man måste kunna klara att leverera vid rätt tidpunkt, säger Søren.

En av anledningarna till Årstidernas framgångar i Danmark just nu är att ett danskt tv-program presenterat Årstidernas måltidslösningar som ett sparalternativ.

- Enligt deras beräkning får man med Årstidernas koncept en högkvalitativ helekologisk middag för 45 Skr per portion och sparar in på chips och läsk när man går mer sällan till affären.

2014-11-05