Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vinnare av Ekomatsligan: Lund och Borlänge med 49 procent ekologiskt


Varje år gör Ekomatcentrum en sammanställning över statusen på ekologiska livsmedel i landets offentliga kök. Sammanställningen resulterar i en topplista som visar andelen ekologiskt inom kommunerna och landstingen. När årets Ekomatsliga offentliggjordes i igår, som alltså är en sammanställning över inköpen 2013, visade det sig att det är två kommuner som delar på årets förstaplats, Borlänge och Lund med båda 49 procent ekologiska livsmedel av sina totala livsmedelsinköp. Båda kommunerna har ökat sina ekologiska inköp med 7 procent under 2013.

På andra plats kom Vellinge med 48 procent, strax före Södertälje med 46 procent.

Hos Lunds kommun har man länge jobbat med att öka den ekologiska andelen. Men man har inte avsatt mer pengar till maten.

- Vi klarar det genom att jobba säsongsanpassat, dra ner på köttet och arbeta hårt med att minska matsvinnet. Min uppfattning är att vi genom att sätta ekomål också ökat vår andel svenskt och lokalproducerat. När det gäller vissa produkter har vi avtal med lokala ekoleverantörer, som till exempel KC Ranch när det gäller köttet, säger Maria Ivansson som är projektledare för Lunds ekosatsning.

2014-10-15