Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Regeringsskifte och nya ekomål?


Maktskiftet i Rosenbad är inlett och de rödgröna har en diger uppgift att få allt på plats. De löften som de regeringsbildande partierna avlade innan valet när det gäller offentliga mål för ekologisk konsumtion och den ekologiska produktionen i Sverige var en tydlig målsättning, och en ökad målsättning för det svenska ekojordbruket.

- 100 procent ekologiskt är visionen, men vårt kortsiktiga mål är 40 procent ekologiskt inom offentlig sektor och 30 procent för produktionen, sade Kew Nordqvist, Miljöpartiet, innan valet.
Hos socialdemokraterna hade man också klara besked när det gällde ekologiskt innan valet.

- Vi har satt ett mål om 30 procent ekologiskt inom såväl produktion som konsumtion inom offentlig sektor till år 2020. Vi vill ha en livsmedelsstrategi och vi vill också öka andelen svenskproducerat. Den offentliga konsumtionen är murbräckan och ger incitamenten till en ökad ekoproduktion, sade Pyry Niemi, socialdemokraterna

Vänsterpartiet har ett mål om 30 procent ekologiskt i offentlig sektor till år 2020.

Återstår att se vem som får ansvaret som landsbygdsminister, hur vallöftena infrias och hur snabbt arbetet kommer igång.

2014-09-15