Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Jord på trynet vann Änglamarkspriset


Årets Änglamarkspristagare är Jord på trynet, en sammanslutning av 24 KRAV-märkta grisproducenter. Pristagarna hylaldes under Konsumentföreningen Stockholms familjedag på Skansen och inför tusentals besökare mottog Jord på Trynet prischecken på 100 000 kronor på Sollidenscenen. Jord på trynet står för i princip hela den svenska produktionen av KRAV-griskött.

- Det här priset är oerhört viktigt för den svenska grisnäringen och självklart jättekul för oss. Men mest roligt är det nog ändå för grisarna. Att vinna Änglamarkspriset toppar allt. Coop ligger i framkant när det gäller ekologi. De är mycket ambitiösa och har ett långsiktigt perspektiv. Det här priset kommer att synliggöra oss bönder. Äntligen får vi vara med som en viktig del i produktionskedjan, säger Anders Karlsson, styrelseledamot, Jord på Trynet.

Senaste kvartalet har försäljningsandelen av ekologiska varor ökat med hela 43 procent i jämförelse med samma period förra året. Enligt en färsk undersökning, som Coop låtit göra, vill konsumenterna gärna handla mer svensk, ekologisk och etiskt producerad mat.

- Kunderna finns men nu måste producenterna hänga med så att utbudet möter efterfrågan. Omställningen till ekologiska lantbruk har avstannat och behöver en boost. Änglamarkspriset är ett av flera initiativ från Coop för att främja ekologisk och hållbar mat i Sverige, skriver man i ett pressmeddelande från Coop.

2014-09-01