Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vegan- och "Free From" tema på BioFach


2015 års upplaga av BioFach i Nürnberg, 11-14 februari, kommer i år att ha temat Vegan och "Free From".

Antalet veganer i världen uppges öka i snabb takt och världens största fackmässa med ekologiskt tema vill haka på trenden. Redan under 2014 hade man en särskild avdelning för nya ekologiska veganprodukter. Av 500 innovationer i produktväg som presenterades på BioFach var 20 procent, eller 100 stycken, veganprodukter.

- För vissa ekogårdar kan det vara en bra idé att bedriva veganjordbruk, eftersom det finns en marknad för sådana produkter. Men det är inte alltid helt enkelt, eftersom det ekologiska jordbruket i grunden oftast är beroende av djurhållning på ett eller annat sätt, antingen via gödselmedel eller vallproduktion, säger Dr. Felix Prinz zu Löwenstein, tysk expert på ekologiskt jordbruk samt ordförande för BÖLW, (motsvarande Ekologiska Lantbrukarna i Tyskland) och själv ekoodlare.

"Free From" är en växande kategori inom ekologiskt och med detta åsyftas till exempel "Free From GMO", Free From Antimiotics", "Free From Pesticides" mm. I Sverige är det inte tillåtet att marknadsföra produkter utifrån vad de inte innehåller, man för en exportmarknad är det alltså möjligt.

2014-10-09