Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

 
Bosarpskyckling köps av Kronfågel


Sveriges enda storskaliga producent av KRAV-godkänd slaktkyckling, Bosarpskyckling säljs till Kronfågel, ett dotterbolag till Scandi Standard.

– Efterfrågan på vitt kött ökar och genom förvärvet kan Kronfågel AB ytterligare utveckla och förstärka vårt kunderbjudande med en KRAV-godkänd, ekologisk premiumkyckling, säger Magnus Lagergren, vd för Kronfågel AB.

Bosarpskyckling grundades 1999 och är Sveriges ledande producent av ekologiska slaktkycklingar. Under fjolåret uppgick omsättningen till 25 miljoner kronor. Den genomsnittliga årliga tillväxttakten har varit 12 procent sedan 2010. Bosarpskyckling har sålts en gång tidigare, till Lantmännen, men köptes då tillbaka av de ursprungliga ägarna, Birgitta och Claes Alwén. Länge har produktionen av ekologisk slaktkyckling legat stilla på under 1 procent av den totala slaktkycklingvolymen i Sverige, men under 2014 har ett par nya producenter tillkommit. Totalt finns fem producenter inom Bosarp.

Hos Bosarp är man nöjda över affären.

– Vi är mycket glada att Kronfågel AB blir våra nya ägare. Bosarp och Kronfågel ska tillsammans utveckla affären för att möta den växande efterfrågan på Bosarps ekologiska kyckling, säger familjen Alwén genom Birgitta Alwén.

Köpet förväntas vara slutfört under det tredje kvartalet 2014 och vd för Bosarp blir Christian Gylche, som är son till Brigitta Alwén.

2014-08-22