Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

30 procent av bananerna är ekologiska


Trots stora leveransproblem har den ekologiska bananförsäljningen ökat rejält och utgör nästan en tredjedel av den totala banankonsumtionen i Sverige.

Ekoweb har gjort en sammanställning av marknaden för ekologiska bananer i Sverige. Sedan bananlarmet under senare hälften förra året har den ekologiska bananförsäljningen ökat dramatiskt. detta trots att det varit stora leveransproblem eftersom vädret i Dominikanska Republiken, där majoriteten av ekobananerna kommer i från, varit besvärligt.

- Sveriges ekoandel när det gäller bananer ligger på mellan 30-35 procent. de två största aktörerna ligger på så hög andel som runt 50 procent. Alla aktörer som vi varit i kontakt med säger att andelen kunde varit ännu högre om man bara kunnat leverera, säger Cecilia Ryegård, Ekoweb.

Även ur europeiskt perspektiv står sig Sverige väl. Den ekologiska andelen av den totala bananförsäljningen i Europa uppskattas till ca 10-15 procent.

Från mars säljer Pressbyrån och 7-eleven enbart ekologiska bananer och Hemköp har som mål att alla bananer ska vara ekologiska år 2015.


2014-05-22