Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brist på svensk ekohavre 2014?


Marknaden för ekologisk spannmål har präglats av ett överskott av havre de senaste åren, framför allt från skörd 2013, då skörden både blev volymmässigt stor och med hög kvalitet. En framgångsrik export av ekologisk grynhavre till USA från skörd 2012 och 2013 har dock stabiliserat marknaden. Exporten av ekologisk grynhavre från skörden 2013 är den största som gjorts genom tiderna i Sverige.

- Exporten var välbehövlig i år. Tack vare den fina hösten har många fått ner höstgrödorna i år och det kan betyda att vi får betydligt mindre havrearealer sådda till våren och därmed också mindre havreskörd hösten 2014. Det kan vara något att ha i bakhuvudet när man planerar sin vårsådd, säger Fredrik Blad, vd Varaslättens Lagerhus, landets näst största aktör på ekologisk spannmål.

2013-12-18