Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Stort danskt intresse för svensk ekomarknad


Den danska regeringen har avsatt medel för att satsa på att öka exporten av ekologiska livsmedel. De marknader som identifierats som mest intressanta är de i Danmarks närområde, till exempel Tyskland, Holland, Frankrike och Sverige. Nyligen höll Organic Denmark en seminariedag där den svenska ekomarknadens förutsättningar gicks igenom grundligt. Ett 30-tal företag hade kommit för att förhöra sig om möjligheterna för danska ekolivsmedel i Sverige.

-Vi ser den svenska marknaden som en utvecklingsmarknad med stor potential för ekologiska livsmedel och med konsumenter som kan vara intresserade av danska produkter. Vi vet att det finns ett stort underskott av frukt och grönt på den svenska ekomarknaden och där ser vi absolut möjligheter, men i övrigt ligger nog annars potentialen främst i produkter med högre förädlingsgrad. Vi talar till exempel om produkter som drycker, barnmat, charkprodukter, och frysta förädlade produkter. Mindre förädlade produkter som till exempel färskt kött är det tuffare för oss att konkurrera med det svenskproducerade, säger Helene Birk som är exportchef hos Organic Denmark.

- Vill man ha ekologiska äpplen under vintertid i Sverige så kommer de främst från Italien. Jag tror att svenska konsumenter skulle vara betydligt mer intresserade av danska ekoäpplen, när de svenska ätits upp. Vi har ju även sorter som liknar de svenska, sade en dansk frukt- och grönsakshandlare på plats.

2013-12-16